رضا سلطان زاده مدیر مسئول هفته نامه آيينه يزد

حوادث و وقايعي كه در جهان بشري رخ مي‌دهد همواره در تاريخ ثابت و ماندگار مي‌شود و در اذهان و افكار مردم به صورتي مستمر و جاري امتداد مي‌يابد. اين وقايع گاه تاريخي و اجتماعي‌اند و گاه فرهنگي و ديني و گاه ابعاد هنري و علمي دارند اما گذر ايام اين حوادث را از ياد و خاطره تاريخ حذف نخواهد كرد.
حال از حادثه تاريخي «ابرهه» و سپاهيان فيل سوارش و شكست آنان به اراده پروردگار با طير ابابيل و سال تولد پيامبر اسلام(ص) و سالروز هجرت حضرتش از مكه به مدينه و مبدا تاريخ مسلمانان يا سالروز ميلاد عيسي مسيح(ع) كه حادثه‌اي ديني، تاريخي است و مبداء تاريخ مسيحيان و حوادث و وقايعي مشابه كه تحقق نمونه‌هاي آن فراوان است.
البته در مقام مقايسه نيستيم اما حوادث و رخ دادها با توجه به عمق و وسعتي كه در جريان زندگي مردم پيدا مي‌كنند و به نسبت اهميتي كه دارند ماندگار مي‌شوند به ويژه كه در عصر ما وسايل ارتباطي گسترده و رسانه‌اي ثبت و ضبط وقايع آنچنان به زواياي رويدادها مي‌پردازند و از جهات گوناگون آنها را مي‌بينند و مي‌كاوند كه جاي هيچ تغيير و انحراف و يا ترديدي در تاريخ آينده نخواهد ماند به عنوان مثال:
بعضي از اتقاقاتي كه در ذهن مردم يزد باقي و پايدار مانده است اين كه در سال 1335ه ش باران و سيل در يزد خانه‌ها و باغات و روستاها را تخريب نمود سنگهاي عظيمي در رودخانه‌ها جابه جا شد و يا در فلان بخش و روستا عده‌اي از ترس حمله سارقان حتي وسايل مختصر زندگي خود را در راهروها و اتاق‌ها مي‌گذاشتند و جلو آن را تيغه بندي و كاهگل مي‌كردند. از جمله رخدادهاي اداري اينكه: دولت اصلاحات پاداش خدمت عده‌اي از فرهنگيان را پرداخت نمود اما بازنشستگان قبل از سال 1379 از دريافت اين حق مسلم خود محروم ماندند بعد هم كه مبلغي به حساب آنها واريز شد بعد از چند سال معادل همان وجه اوليه و به اقساط ناچيز پرداخت مي‌گرديد به طوريكه هنوز هم عده‌اي طلب خود را دريافت ننموده‌اند.
دولت نهم و دهم سهام عدالت را به كارگران ندادند. ماه مبارك رمضان برخلاف قانون ساعات كار را براي كارمندان كاهش ‌دادند اما كارگران سهمي از اين دستورالعمل نداشتند. بسياري از روزهاي بين دو تعطيلي البته غير مستند و برخلاف قوانين مصوب ادارات يا مدارس را تعطيل مي‌كردند.
در حاليكه از ساعات كار كارخانه‌ها و سازمان‌ها‌ي وابسته به تامين اجتماعي كاسته نمي‌شد. در برهه‌اي از زمان در بعضي از نهادهاي دولتي عده‌اي را بازنشسته يا پاكسازي كردند كه مي‌شد با يك دقت نظر و دوري از تكبر و غرور هنوز چند سالي به خدمت خود ادامه دهند.
در نهايت دولتمردان در سال‌هاي متمادي بدون دقت و توجه لازم تبعيض هايي پايه‌گذاري كردند كه مردم مدتها اثرات سوء و زيان‌هاي ناشي از آن تصميمات را با گوشت و پوست خود لمس مي‌كنند.
اما خبري كه در چند روز اخير تعجب همگان را برانگيخت اين كه كارگراني با شرط دريافت حقوق ماهيانه زير پنج ميليون ريال مي‌توانند سبد كالا دريافت نمايند. دولتمردان به طور حتم مي‌دانند اين سبد كالا به روساي ادارات، مديران كل، فرمانداران، استانداران، استادان دانشگاه، فرهنگيان، فرماندهان نيروهاي مسلح، وزراء و كلاء و بسياري از كساني كه ماهيانه تا چندين برابر پانصد هزارتومان حقوق دريافت مي‌نمايند تعلق مي‌گيرد اما به كارگري كه در هر ماه يكهزار تومان بيش از پانصد هزارتومان درآمد دارد داده نمي‌شود !!
«بنا بر تصميم جديد دولت، سبد كالايي رايگان از يكشنبه 13 بهمن‌ماه جاري، در شبكه‌هاي توزيع منتخب توزيع مي‌شود. بر همين اساس، سرپرستان خانوار مي‌توانند از طريق سامانه‌هاي معرفي شده از دريافت يا عدم دريافت سبد كالاي خود اطلاع يابند. بنا بر اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت، قرار است سبد كالاي حمايتي دولت از يكشنبه 13 بهمن ماه به تدريج در سراسر كشور توزيع شود. اين سبد كالايي شامل 10 كيلوگرم برنج، 4 كيلوگرم مرغ، دو بطري 900 گرمي روغن مايع، 2 بسته پنير و يك شانه تخم مرغ است. بر اين اساس، سرپرستان خانوارهاي تحت پوشش كميته امداد امام خميني(ره)، سرپرستان خانوارهاي تحت پوشش سازمان بهزيستي كشور، سرپرستان خانوارهاي مستمري‌بگيران تأمين اجتماعي با حقوق مستمري زير پنج ميليون ريال، سرپرستان خانوارهاي كارگران مشمول قانون كار و تأمين اجتماعي با حقوق زير پنج ميليون ريال، سرپرستان خانوارهاي كاركنان شاغل و بازنشسته نيروهاي دولتي و سرپرستان خانوارهاي طلاب، خبرنگاران، دانشجويان متأهل اين سبد كالايي را دريافت خواهند كرد. اين سبد قرار است طي 15 روز به تدريج به صورت رايگان از مراكز توزيع ذيل دريافت شود. بر اين اساس، فروشگاه‌هاي امكان مرتبط با اتحاديه كارگران، اسكاد مرتبط با كاركنان دولت، اتكا مرتبط با نيروهاي مسلح، رفاه براي مشمولان كميته امداد و بهزيستي و نيز سپه، شهروند و اتحاديه فرهنگيان براي عموم مردم، اين سبد كالايي را توزيع خواهند كرد.»1
«گذاشتن شرط حقوق 500 هزار تومان براي بازنشستگان تامين اجتماعي باعث شده تا فقط 13 درصد اين افراد يعني حدود 260 هزار مستمري بگير از جامعه دو ميليون نفري آنان مشمول دريافت سبد كالا شوند وبه اين ترتيب 87 درصد بازنشستگان از گرفتن اين سبد كالا محروم شدند...
در حال حاضر 65 درصد بازنشستگان تامين اجتماعي حداقل حقوق را دريافت مي‌كنند اما مبلغ اين حداقل حقوق به همراه حق اولاد، عائله مندي، مسكن و. .. مدتي است كه به حدود 600 تا 700 هزار تومان در ماه رسيده است و همين باعث شده كه بازنشستگان اين سازمان و خانواده‌هاي آنان كه در شرايط فعلي و بد اقتصادي و معيشتي جامعه روزگار سختي را مي‌گذرانند از دريافت سبد كالا محروم شوند...
اگر چه مبلغ نقدي سبد كالا كه شامل دو عدد مرغ، يك بسته 10 كيلوگرمي برنج هندي، تخم مرغ، دو بطري روغن مايع و دوبسته پنير بوده و 80 هزار تومان است اما اين افراد چشم اميدشان به اقدامات حمايتي دولت تدبير و اميد بود تا شايد كمي از مشكلاتشان با اين سبد كاسته شود كه متاسفانه اينگونه نشد...»2
پيشنهاد اين هفته نامه به مقام ارشد اجرايي اين است تا به عنوان وظيفه‌اي كه نماينده دولت در هر استان به عهده دارد مراتب را به هيات وزيران يا وزارتخانه‌ي ذي ربط گزارش دهد تا ترتيبي اتخاذ گردد اين سبد كالا به همه بازنشستگان و حقوق بگيران و مستمري بگيران تامين اجتماعي تعلق گيرد و اين تبعيض آشكار از بين برود و اگر قراراست سقف حقوق معين شود در درجه اول به آنان كه دستمزد كمتري دريافت مي‌كنند تعلق گيرد چون اين امر به خير و صلاح نه تنها نزديك بلكه عين صواب است. مگر اين كه دولتمردان ذي ربط در اين چند روز و در پي اين اعتراضات به ويژه آنچه در مطبوعات درج گرديد به اين نتيجه رسيده باشند كه به اصلاح اين تصميم اشتباه پرداخته و جبران مافات نمايند.
«آنچه بر پيشوايان مسلمان و علما و حكام ايشان لازم است اين اقدام مهم است كه در برابر سيري و بهره وري بيش از اندازه ظالمان اقتصادي از يك طرف و گرسنگي و برهنگي و بي سرو ساماني انسان‌هاي مستضعف و محروم سكوت اختيار نكنند بلكه به گرفتن حقوق ناتوانان از توانگران قيام كنند، ‌و آن حقوق را به ايشان برسانند و اين يك وظيفه اجرايي است كه جاي خالي آن را پند و موعظه هرگز نمي‌گيرد، چه حرف زدن و وعده دادن، و خطبه و شعار، ‌شكم گرسنه‌اي را سير نمي‌كند و تن برهنه‌اي را نمي‌پوشاند، و برا‌ي هيچ بي خانماني، خانمان نمي‌شود.
شان دين اسلام بالاتر و والاتر از آن است كه امر عدالت اجتماعي و احقاق حقوق محرومان را به ايستارهايي غيراجرايي همچون وعظ و شعار پراكني و خطبه سرايي مربوط سازد و از ستمگري‌ها و تجاوزهاي مالي و معيشتي كه صورت مي‌گيرد- بخصوص به هنگام داشتن قدرت – چشم پوشي كند.»3
ما ضمن تاييد اقدامات دولت تدبير و اميد مبني بر حمايت از اقشار آسيب پذير جامعه براين باوريم كه شخص رييس جمهوري و اعضاي هيات دولت در صدد اصلاح امور جامعه و رفع و دفع مشكلات و كمبودها و نارسائيها هستند اما به نص صريح قران كريم و روايات متواتر ائمه بزرگوار (ع) اين حق محرومان است كه به عنوان زكات باطني در ثروت توانگران جاي گرفته و بر زمامداران است تا با قدرت و قوت در اداي اين دين اهتمام نمايند. چگونه مي‌توان شاهد بود كه ضعيفان جامعه اسلامي از طبيعي ترين حق يعني حق خوراك و پوشاك محروم باشند و برخورداران جامعه به فرموده حضرت علي(ع) از شدت سيري پهلو بر آورده و ثروت به ناحق كسب كرده را صرف عياشي و خوشگذارني در خارج از مرزهاي اين كشور كنند. «خانواده‌اي در طول يك ماه، از نان و آب پنير رفع گرسنگي كند و كساني در رستوران برج ميلاد قيمت شام شبشان 360 هزار تومان باشد!!»4
اگر جامعه اين چنين باشد پس آرمان‌هاي امام و انقلاب و شهيداني كه جان خويش را فداي آن آرمان‌هاي مقدسش كردند چه مي‌شود؟!!

پي نوشت ها:
1- بسياري از خبرگزاري‌ها و روزنامه آرمان، مورخ 12/11/92
2- خبرگزاري مهر، مورخ 13/11/92
3- «الحياه»، جلد ششم، ترجمه احمد آرام
4- «منهاي فقر»، استاد محمد رضا حكيمي، صفحه 84

مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید

 
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا